top of page

De kunst van een onvergetelijke ceremonie

Achter de schermen bij de ceremoniespreker


Achter de schermen bij de ceremoniespreker

Welkom op de blog van Bureau Réalta, oftewel Jessica, ceremoniespreker op onder meer huwelijken. Wist je dat Réalta Iers Gaelic voor "Ster". En dat is exact wat mijn bedoeling is met een ceremonie: jullie liefdesverhaal laten stralen als een ster. De magie van jullie als koppel naar boven halen. Mijn steentje bijdragen aan de mooiste dag van jullie leven.


Als ceremoniespreker vind ik het belangrijk om elke huwelijksceremonie die ik mag schrijven ook echt op maat te maken. Geen eenheidsworst, niet altijd hetzelfde, maar echt op maat.

Elk koppel is anders, elke persoon is anders, elk huwelijk is anders. Het is net prachtig om te zien hoe dat zo divers kan zijn.


Ik ga nu mijn derde huwelijksseizoen in. En ik wil jullie graag eens achter de schermen meenemen van hoe ik dat nu aanpak: het vieren van de liefde. Elk koppel dat voluit JA zegt tegen Bureau Réalta, geeft mij het voorrecht om deel uit te maken van een van de meest bijzondere momenten uit het leven van deze 2 mooie mensen. Aan mij om hun liefde helemaal te laten stralen.


Dus, laat me eens vertellen, hoe gaat dat nu in zijn werk...


Het eerste telefoongesprek: Meestal word ik door de bruid opgebeld. Of krijg ik een berichtje via messenger of whatsapp. "Ben je nog vrij op mijn trouwdag? En hoe gaat dat dan in zijn werk?" Ik vind het heel belangrijk om te horen wie ik aan de lijn heb. Wat is het verhaal van dit koppel? Is er een match met mij als ceremoniespreker? Daarna leg ik ook uit hoe ik werk en vraag ik of er een match is van hun kant. Ik stuur een mailtje na met een kort overzicht van wat er is gezegd. En dan komt de volmondige Ja, Ik wil in de mail terug.


De kennismaking: Deze vind ik persoonlijk het leukste: de persoonlijke ontmoeting. Ik ga bij het koppel thuis langs en luister naar hun verhaal. Stel enkele vragen, leer over jullie wensen en dromen en begrijp wat deze gelegenheid zo bijzonder maakt. Deze fase vormt de basis voor een op maat gemaakte ceremonie. Het is geen stijf gesprek, maar gewoon gezellig bij een kopje koffie jullie leren kennen. Als ik naar huis ga, heb ik vaak al een idee van hoe de ceremonie er gaat uitzien. Ik moet ze enkel nog neerschrijven.


Creatieveling & planner: Het is niet zomaar een ceremonie schrijven. Het is ook plannen, contact leggen met mensen die willen spreken op het huwelijk, praktische afspraken maken met de getuigen/de wedding planner, ... Muziek beluisteren, puzzelen, spelen met tekst.


Schrijven én herschrijven: Geen twee huwelijken zijn hetzelfde, geen twee ceremonies zijn hetzelfde. Ik neem de tijd om een uniek script te schrijven dat bij jullie past, qua stijl, qua woorden en qua persoonlijkheid. Een afspraak met beide personen die trouwen om hun geloften te schrijven en af te werken. Een extra in elkaar knutselen, wat een extra personal touch geeft aan het huwelijk.


Generale repetitie: Ja, ik oefen elke ceremonie in de spiegel. Het is iets wat ik heb meegekregen tijdens mijn opleiding tot (wedding) celebrant. Ik ken mijn tekst door en door, maar ben wel creatief genoeg om in te spelen op onvoorziene omstandigheden. Soms moet je gewoon improviseren. Ik sta ook klaar voor het koppel als zij hun tekst luidop willen proberen en coach de personen die willen spreken. Ik heb alle teksten die worden uitgesproken in mijn bezit en gecheckt. Enkel zo kan ik de dag zelf de ceremonie in goede banen leiden.


De dag zelf: De dag zelf ben ik ruim op tijd aanwezig om alles te checken: micro, geluid, of alles goed staat. Dat is iets waar jullie als koppel geen last van zouden moeten hebben. En dan is het zover. Ik mag jullie liefdesverhaal vertellen. Met passie en toewijding breng ik het script tot leven, spreken jullie de geloften uit en creëren we een sfeer van magie die de aanwezigen zal bekoren.


Ik voorzie ook een cadeautje voor jullie: het ceremonieboekje om te bewaren. In luxeformaat. Daarin staal alle teksten. Ook diegenen die jullie nog niet zagen; bijvoorbeeld van de sprekers op jullie ceremonie. Jullie geloftenboekjes kunnen bij dit ceremonieboekje worden bewaard in de speciale bewaardoos. Deze wordt trouwens in de stijl van jullie huwelijk gemaakt. Ik zei het al: helemaal op maat.


Een huwelijksceremonie die blijft hangen


Een goede ceremoniespreker gaat verder dan het uitspreken van woorden op jouw huwelijk; het gaat om het creëren van een ervaring. Dit is zo een belangrijk moment op jullie grote dag en in jullie leven dat het mijn verantwoordelijkheid is om jullie verhaal ten volle te vertellen.


Ik kijk er alvast naar uit om met de volgende koppels aan de slag te gaan en samen met hen een onvergetelijke ceremonie te creëren, doorspekt met liefde, diepere betekenis, verbinding en authenticiteit.


Verloofd of wil je je geloften vernieuwen? Neem gerust contact op voor meer informatie over hoe ik kan helpen om jouw ceremonie tot een unieke, memorabele gebeurtenis te maken.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page